TIRPORT Teknolojileri Doğu ile Batıyı Birleştiriyor

Dünyada nakliyenin %70’i karayollarıyla yapılıyor. Türkiye’de ise bu oran neredeyse %90’larda.

TIRPORT olarak Avrupa-Asya ve Afrika’yı kapsayan detaylı bir karayolu yük taşımacılığı aksları çalışması yaptık. Simülasyonu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz.

Sahip olduğu arttırılmış zekâ destekli teknolojilerle; Asya ve Afrika’dan Avrupa’ya uzanan lojistik hatta 1,5 milyon kamyoncuya dijital forwarder olarak hizmet vermeyi, bu bölgede her gün 30 binin üzerinde FTL/LTL taşımayı yönetmeyi hedefliyoruz.

  • Türkiye, 67 ülkeye 3,5 saatten kısa uçuş mesafesindedir.
  • Türkiye’nin neresinde üretilirse üretilsin, bir kamyon mal Avrupa’nın en ücra yerine sadece 5 günde gidebilmektedir. (Gümrük beklemeleri olmazsa)
  • Türkiye aynı zamanda dünyanın en önemli enerji koridorlarının birisi üzerinde konuşlu; Kuzey-Güzey, Doğu-Batı aksında bir HUB gibi oturuyoruz.

Uyan Türkiye!

Bu coğrafik avantajı, lojistik üstünlüklerle üretime, ekonomiye ve zenginliğe dönüştürme zamanıdır.

2022 yılında, Brezilya’ya yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımı tutarı 88 milyar doları buldu. Türkiye’deki doğrudan yatırım ise 3,5 milyar dolar değil.

Bir yılda bize göre 20 kattan fazla yatırım alıyorlar!

Uyanma ve harekete geçme zamanıdır!

Türkiye olarak müthiş bir coğrafyada oturuyoruz…

Kıymetini bugüne kadar bilebildik mi?!

Bence “HAYIR”.

Asya, Avrupa ve Afrika’nın geçiş HUB’larında yer alan Türkiye’den sadece 4 saatlik uçuş ile 60’ın üzerinde ülkeye ve 2 milyar insana ulaşılabiliyor.

Dünyada yapılan toplam üretimin 1/3’ünü tek başına yapan, dünyadaki toplam enerjinin 1/4’ünü tüketen Çin dahil herkes dünyanın en nitelikli gelir sahiplerini barındıran 750 milyonluk Avrupa pazarına mal satmak için can atıyor. Türkiye ise Avrupa’nın dibinde, birilerinin gözlerini kamaştıran “NearShore” kategorisinde. Pandemi ile birlikte denizaşırı (offshore) üretim artık tartışılır duruma geldi.

Çin’den en erken 4 haftada Avrupa’ya ulaşan bir konteyner, Türkiye’den 1 haftada İngiltere ya da İsveç’e ulaşabiliyor! (Gümrüklerde bekleme-kısıtlama olmazsa)

Videodan da göreceğiniz gibi Doğu-Batı-Güney-Kuzey akslarında Kara ve demiryolu ulaşımında en optimal rotalar Türkiye üzerinden geçiyor.

Türkiye enerji koridorlarının da merkezinde yer alıyor.

Ona rağmen biz hala yeterli yabancı sermaye çekemiyoruz. (Nedenleri malum, iyi sorgulamamız gerekiyor)

Gördükçe ağlarsınız!

Türkiye’ye 2022 yılında toplamda 12,8 milyar dolar yabancı sermaye gelmiş. Fakat bu yatırımın çoğu gayrimenkul satın almaları ve hazır olan varlıklara (şirket/fabrika/liman vs.) ortak olma şeklinde. Yani ortada bir yatırım yok, fiili yatırım maalesef 2 milyar bile dolar değil 🙁

Oysaki Brezilya 2022’de 85 milyar dolar, 2021’de ise 50 milyar dolar doğrudan yabancı yabancı sermaye çekti.

Türkiye’ye her yıl asgari 40-50 milyar dolar yatırım geldiğini düşünebiliyor musunuz? (Gayrimenkul ya da olan varlıkları satmaktan bahsetmiyorum, yatırımdan bahsediyorum) 10 yıl içinde GSMH’yi 3 trilyon doların üzerine çıkarır, kişi-başı milli gelirde ise 25 bin USD’ı geçeriz. Türkiye’de şu anda 12 milyon yabancıyı da dahil ettiğimizde kişi başı milli gelirde 8 bin USD’ın bile altında:(

Farkına varma ve hep birlikte savaşma zamanıdır! Bu treni kaçırmayalım. Avrupa’nın nearshore’u ve üretim üssü biz olmalıyız. Bunu kimseye kaptıramayız.

Umarım TIRPORT olarak hazırladığımız bu video, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyellerin farkına varılmasında, üretim ve lojistik alanlarındaki stratejik konumunun anlaşılmasında katkısı olur.

Bu analiz TIRPORT kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Dr. Akın Arslan tarafından kaleme alınmıştır.