E-Ticarette 132, Karayolu Nakliyesinde 176 Milyon USD Günlük İş Hacmi

Türkiye’de e-ticarette günde 132 milyon USD, karayolu nakliyesinde günde 176 milyon USD dönüyor!

Yollarda 930 bin 16 ton ve yukarısı tonajda kamyon var. Kamyon/TIR’ların yaş ortalaması 17 civarında. Filomuz Avrupa’ya göre 2 kat yaşlı.

930 bin kamyonun yaklaşık 550 bini ticari yük taşıması yapıyor. Bunların da yaklaşık 60 bini üreticilerin kendilerinin sahip oldukları, daha ziyade milk-run vb statüde kapalı rota çalışan kamyonlar (Un fabrikası kamyonu, Akaryakıt tankeri vb). Kalanları kamu, TSK, hafriyat, beton kamyonu, kurtarıcı/vinç vs. alandaki kamyonlar.

Fatura karşılığı taşıma yapan toplam kamyon sayısı ise 490 bin civarında. Bu kamyonların 410 bini doğrudan şahısların sahip olduğu kamyonlar (90 bine yakın şahıs kamyonu motorlu taşıyıcılar kooperatiflerinde), 80 bin civarında ise Türkiye’de faaliyet gösteren irili ufaklı 8 bin lojistik firmasının kendi özmalı olan kamyonlar. Birçok lojistik firmasında %10 özmal yok.

Günde ortalama 450 bin kamyon FTL (tam kamyon) yük alınıyor. Bunların yaklaşık 100 bini kısa mesafe milk-run benzeri düzenli hat yükleri(liman-fabrika gibi).

TIRPORT Insights Haziran ayı verilerine göre; her gün FTL yapan 350 bin kamyon ise günde ortalama 464 km yol yapıyor. Kamyonların 1/3 yük alamadan boş dönüyor.

Ortalama güncel navlun fiyatı 13.400 TL’ye (505 USD) yükseldi. %14-17 artacak bu günlerde. Türkiye’de bir günde ortalama navlun ödemesi 176,7 milyon USD civarında. Türkiye’nin en büyük lojistik firması bu pastadan sadece % 0,7 pay alabiliyor. Pazar son derece dağıtık. Bu pazar ancak TIRPORT, depolamada DepOrtak gibi yüksek teknolojiler ile domine edilebiliyor.

2022 yılı resmi verilerine göre; Türkiye’nin e-ticaret hacmi 800 milyar TL (48 milyar USD). Günlük E-Ticaret hacmi ise 132 milyon USD. Yıllık nakliye pazarı hacmi 50 milyar doların üzerinde, lojistik sektör büyüklüğü100 milyar doların üzerinde. Depolama tarafında da yıllık 7-8 milyar dolarlık bir hacim var.

DİKKAT!

Türkiye’de bir günde nakliye sektöründe dönen para 176 milyon USD, e-ticarette dönen para 132 Milyon USD. Türkiye’de e-ticaretten daha büyük bir para nakliye sektöründe dönüyor. 400 bine yakın bireysel kamyon sahibi var bu ülkede. Ortalama aylık 150-300 bin TL arası fatura kesiyorlar. KOBİ’lerde ilk %1’lik dilimindeler.

Bu kitleyi bankalar görmüyor
Bu kitleyi “fintech”ler görmüyor
Bu kitleyi devlet görmüyor
Bu kitleyi faktoring firmaları görmüyor
Bireysel kamyon sahibini lastikçiler, servisler, kamyon markaları da kolay unutuyor.

Dev bir ticaret var içeride. Sadece günlük kamyoncu ödemesi tarafı, her biri yılda 5-6 milyar dolar çevirecek en az 3-4 unicorn çıkabilir.

TIRPORT, 120 bini aşan üye kamyoncusu ve sektöre değer yaratacak inovatif çözümleriyle sektörü dijitalleştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor.

Bu analiz TIRPORT kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Dr. Akın Arslan tarafından kaleme alınmıştır.