Unicorn Olan Startup’ların Sayısı 230’u, Toplam Değerleri 1 Trilyon USD’ı Geçti

Unicorn Olan Startup’ların Sayısı 230’u, Toplam Değerleri 1 Trilyon USD’ı Geçti

Teknoloji startupları dünyada bilinen şirket büyüme paradigmalarını derinden sarsmaya devam ediyor. 100 yılı aşkın ömrü olan konvansiyonel sanayi devlerinin sahip oldukları değerin çok ötesinde değerlere 3-5 yıl içinde ulaşabiliyorlar.

Bugünkü teknoloji startuplarının öncülüğü 80’li yılların Microsoft ve Apple’ı ve 90’lı yılların Google’ı yapıyor. Amazon ve Alibaba e-ticarette, Facebook, Whatsapp, Instagram gibi popüler uygulamalar da sosyal hayatta fenomen olmuş durumda.

Mevcut Unicorn listelerinin dışında tutulan bu 10 teknoloji devinin toplam değeri ise 3 trilyon USD’ın üzerinde.

Artık dünyanın en değerli şirketleri Teknoloji Devleri

Yaklaşık 800 Milyar USD’lık değeri ile Apple dünyada liderliği üstlenirken, onu Google (Alphabet) 600 Milyar USD, Microsoft 510 Milyar USD, Amazon 430 Milyar USD, Facebook 400 milyar USD, Çin’in internet devi Tencent 280, e-ticaret devi Alibaba 270 Milyar USD ile takip ediyor…

Artık dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında ilk onda 6 teknoloji şirketi var. 10 yıl içinde ilk 10’un 10’u da teknoloji şirketi olabilir.

2017 yılı içinde 57 Startup daha Milyar USD’lık değer eşiğini geçerek Unicorn oldu

CB Insight Şubat 2018 verilerine göre;

2017 sonu itibariyle, “Unicorn” olarak adlandırılan ve değeri 1 Milyar USD’ı geçen teknoloji Startup’ı sayısı 230’i geçti. 230 startup’ın toplam değeri ise 1 Trilyon USD’ı zorluyor.

2017 yılı içinde 57 Startup daha “Unicorn” ailesine katıldı. 2018 yılı içinde 70’in üzerinde Startup’ın Unicorn seviyesini geçmesi bekleniyor.

Unicorn olmuş 230 Startup’ın %49’una tekabül eden 113 Startup ABD’den çıkmış durumda. Onu 62 Unicorn ile Çin takip ediyor.

ABD ve Çin’in başı çektiği Startup yolculuğunda 23 ülke bünyesinden Unicorn çıkarabildi. Hala Türkiye’nin de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesinden henüz Unicorn seviyesinde bir startup çıkmadı. Bilgisayar oyunları sektöründe büyük gelirler elde eden Japonya da bu konuda sıkıntı yaşayanlardan. Parlayan yıldız ise Hindistan

Unicorn’ın kurucularının mezun oldukları okullar dikkat çekiyor…

Unicorn’ların kurucularına bakıldığında dikkat çeken bir faktör de üniversiteler:

Unicorn’ların büyük kısmının kurucuları ABD’li üniversitelerden çıkmış. Burada da liderliği bünyesinden 51 Unicorn kurucusu çıkaran Stanford Üniversitesi çekiyor. Onu 37 kurucu ile Harvard Üniversitesi, 18 kurucu ile California Üniversitesi takip ediyor. Çarpıcı sonuçlardan birisi de Hindistan Teknik Üniversitesi 12 kurucu çıkararak 9 kurucu çıkarabilen MIT’in( Massachusetts Institute of Technology) ve 8 kurucu çıkarabilen Oxford’un önüne geçmiş durumda…

Unicorn Olan Startup’ların Sayısı 230’u, Toplam Değerleri 1 Trilyon USD’ı Geçti
İsrail’deki Startup atağı dikkat çekiyor! Tel Aviv sanki “kuluçka şehri” olmuş durumda…

İsrail silah sanayine odakladığı yatırımlarını 2010’dan bu tarafa Startup’lara yönlendirdi. Tel Aviv’de Startup kültürü liselere kadar indirildi. Kodlama dersleri ilköğretime kadar çekildi. Sonuçları ise ortada…

İsrail’de startuplar global fonlardan dev yatırımlasr çekmeye devam ediyor. 2017 yılı içinde İsrail’deki Startup’lar tam 5.24 milyar USD yatırım aldılar. Şubat 2018’de 500 Milyon USD yatırım almayı başaran İsrail Startuplarının 2018 yılının ilk 2 ayı içinde almış oldukları toplam yatırım tutarı 760 Milyon USD’ı geçti.

Türkiye’de geçtiğimiz 2017 yılı içinde toplam Startup yatırımlarının 30 Milyon USD olmadığı gerçeği ile yüzleştiğimizde bu durum çok çarpıcı bir şekilde önümüze çıkıyor.

İsrail’de son 5 yıl içinde Startup’lara yapılan ortalama yatırım tutarı 7 Milyar USD’ın altına düşmedi.

İsrail ile ilgili bir çarpıcı gerçek de doğru startup fikirleri ve takımlarının daha tohum aşamasında (Seeding) 10-15 Milyon USD seviyesinde yatırımlar alabilmesi. İsrail adeta ülke olarak bir startup toplumu kimliğine dönüşüyor…

İsrail’deki bu gelişmeleri tetikleyen en önemli gelişme, konvansiyonel bir teknoloji devi olan Intel’in İsrail’li Otonom Araç Teknolojileri üreten “Mobileye” firmasını 15.3 Milyar USD’a geçtiğimiz yıl satın alması olmuştu.

Dünya’dan Türkiye’ye..

Dünyada bir Startup devrimi yaşanıyor. Startup’ı anlamak için içinde bir yerde olmamız gerekiyor.

Dünyada Unicorn olmuş startup sayısı 250’yi geçmiş durumda. Bunların tek bir tanesi bile büyük bir grubun fikri ile ortaya çıkmış işler değil. Büyük grupların zaman içinde yatırımcı olarak dahil oldukları işler…

Türkiye’de “önümüzdeki 10 yıl içinde nasıl en az 50 Unicorn çıkarabiliriz”e odaklanmamız gerekiyor… Çünkü o 50 Startup ekonomiye en az 1 Trilyon USD’lık ilave bir güç çarpanı yaratacaktır.

Unicorn’lar bizzat girişim sermayeleri kurarak ve inandığınız alanlardaki projelerde yatırım yaparak, içine girerek çıkacak..