Lojistik TIRPORT ile Endüstri 4.0’a Taşınıyor

Lojistik, TIRPORT ile Endüstri 4.0’a Taşınıyor

Taşımanın %92’sinin karayolu ile yapıldığı Türkiye, Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olma liderliğini kimseye kaptıracak gibi durmuyor.

Her gün yaklaşık 900 bin kamyonun yük aldığı ülkemizde Lojistik Sektörünün 2017 cirosunun 110 ila 140 milyar USD bandında gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu cironun içinde yaklaşık %58’lik oran ile en önemli pay yine Karayolu taşımacılığında olacak.

2016 yılında Karayolu taşımacılığı 59.74 milyar USD’lık bir ekonomi yarattı. Sektörde dönen günlük sıcak para ise 500 milyon TL’yi buldu.

Türk Kamyon pazarının en önemli ayırt edici özelliklerinden birisi; yollardaki her 10 kamyonun 9’unun sahibinin bireyler olması. Kamyonculuk Türkiye’de ekmek teknesi. Türkiye’de lojistik firmalarının “Özmal” olarak adlandırılan kendilerine ait kamyon sahipliği olanı %5’in altında. Yük Anadolu merkezli kamyoncuların sırtında.

Lojistik Sektörümüz, Dünya ile aynı anda hem hızla dijitalleşiyor, hem de kendini Endüstri 4.0’a hazırlıyor

Konum tabanlı ve gerçek zamanlı uygulamaların akıllı telefonlarla hızla yaygınlaşması ile birlikte “Uberleşme” olarak nitelendirilen yeni ekonomi, Endüstri 4.0’ın bir parçası olarak hayatımızın her alanına girmeye başladı.

Bir zamanlar uygun yük bulmak için TIR Parklarında, nakliye garajlarında yük tahtalarını kollayan kamyoncular, artık akıllı telefonlardaki uygulamalar ile kendileri için uygun yüklere, istedikleri yer ve zamanda ulaşabiliyor… Daha yolda giderken, dönüş yükü fırsatlarından anlık iletiler ile farkında olabiliyor, teklif verebiliyor, organizasyonunu yapabiliyor.

Türkiye’de bu anlamda ön plana çıkan ve sektördeki ana aktörlerin kısa zamanda dikkatini çeken uygulama TIRPORT.

TIRPORT, sahip olduğu teknolojiler ve ortaya koyduğu inovatif iş modelleri ile Maersk gibi dünya lojistik devlerinin yanında Türkiye’deki önde gelen Lojistik firmaları ve büyük Holdinglerinin de dikkatini çekmiş durumda.

TIRPORT’un ortaya koyduğu Lojistik Operasyon Yönetimi çözümleri; fabrikalardan perakendecilere, lojistik firmalarından taşıma kooperatiflerine, ambarlardan kargo firmalarına uçtan uca entegre çözümler sunuyor. Kamyoncuları ise mobil uygulaması ile sisteme entegre ederek yapay zekâ gücüyle onların kamyonlarını uygun yüklerle buluşturuyor.

TIRPORT sektöre “gerçek zamanlı, konum tabanlı ve akıllı yönetim ekranlarıyla” Endüstri 4.0 standartlarını yakalama fırsatı sunuyor.

Lojistik devlerinin “Lojistiğin Dijitalleşme Yılı” olarak tanımladığı; UBER, Amazon gibi teknoloji devlerinin ardı ardına lojistik sektörüne yatırım kararları aldığı 2017’nin dünyasında, global dijital dönüşüm ihtiyaçlarına cevap veren çözümler ortaya koyabilmek yakın gelecekte farkı yaratacak gibi duruyor.