Lojistik Teknolojileri 100 Milyar Dolar Üzerinde Yeni Yatırım Çekecek

Lojistik Teknolojileri 100 Milyar Dolar Üzerinde Yeni Yatırım Çekecek

Hızla dijitalleşen lojistik sektöründe, lojistik teknolojileri 100 milyar doların üzerinde yeni yatırım çekecek

Lojistik firmaları gelecek birkaç yıl içinde büyük dönüşümlere sahne olacak ve hızla dijitalleşen lojistik sektöründe lojistik teknolojilerinin birkaç yıl içerisinde 100 milyar doların üzerinde yeni yatırım çekmesi bekleniyor.

2020-2022 yıllarındaki gelişmelere göz attığımızda, DHL, J.H. Robinson, Maersk, UPS, FedEx gibi birçok klasik lojistik ve kargo şirketinin, lojistik teknolojilerine milyarlarca dolarlık dev yatırımlar yaptığı gözleniyor. Birçoğu bu nedenle, bünyesinde risk sermayesi şirketleri kurmuş durumda. Hatta WalMart, Ikea gibi önde gelen global perakendeciler, Shell, BP, Saudi Aramco gibi enerji devleri de bu ligde “startup avcısı” olarak göze çarpıyor ve inovasyonun kaynağı olan startuplar yoğun mercek altında bulunuyor. Bu şirketler kurdukları Venture Capital (VC) fonlarıyla, konvansiyonel işlerinin geleceğine değer yaratacak ve yaptıkları işi yarınlara taşıyacak teknoloji şirketlerine yatırım yapıyorlar. Türkiye dahil 11 ülkede faaliyet gösteren ve hızla büyüyen Türk lojistik teknolojisi startup’ı TIRPORT ve Avrupa’daki rakipleri Sennder, OnTruck, Forto, Shippeo, InstaFreight ve BAE kökenli rakibi TruKKer ile birlikte lojistik teknolojileri pazarını büyütmeye devam ediyorlar.

TIRPORT’la 2022’ye Bakış” raporunda, lojistik teknolojilerinin dünyada 7 alanda kendini gösterdiği kaydedilirken, bu alanların Mobilite, Görünürlük ve Dijital Filo Yönetimi, Gömülü Lojistik Teknolojileri, Robotik, Depo Otomasyonları, Tedarik Zinciri ve Akıllı Teslimat Teknolojileri, Veri Analitiği ve Otonom Sürüş Teknolojileri olduğu açıklanıyor.

Lojistik Teknolojileri 100 Milyar Dolar Üzerinde Yeni Yatırım Çekecek

Yeni teknolojilerde “hızlı adaptasyon ve uyum” ön plana çıkıyor

Yeni teknolojileri en hızlı şekilde adapte ederek yaygınlaştıran ve iş gücünü bu teknolojiye uyum sağlayacak şekilde geliştirebilenlerin, sektöründe rekabet avantajına sahip olacağını ifade eden TIRPORT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

“Gelişen teknolojilerin sağladığı imkanlar ile kara-deniz-hava-demiryollarını entegre eden intermodal çözümler ön plana çıkmaya başladı. Son 10 yıl içinde ve özellikle pandemi döneminde dünya genelinde intermodal çözümlere olan talep 10 kattan fazla arttı. Nitekim, Covid-19’da Çin’den 12 haftada Avrupa’ya gidemeyen konteynerler, üretilen pilot intermodal çözümlerle 2 haftada Avrupa’ya ulaşabildi. Benzer bir mantıkta, yaşanan tedarik zinciri kriziyle birlikte, Hazar Denizi üzerinden konteyner hareketi son 2 yıl içinde 12 kat arttı. Özetle, yapay zekâ destekli çözümler ve hızla gelişen TIRPORT, Convoy, Sennder, Cogoport, Flexport benzeri dijital platformlar, rezervasyon, optimizasyon gücü ve erişilebilirliği çok geliştirdi. Yerli ve global yatırımcıların gündeminde yer alan TIRPORT, lojistiğin uçtan uca dijital olarak yönetilmesine imkân sağlamaktadır.” dedi.

Pandemi, lojistik sektöründeki dijitalleşmeye hız kattı

Pandeminin lojistik sektöründeki dijitalleşmeye hız kattığını anlatarak konuşmasını sürdüren TIRPORT Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları kaydetti:

“Pandeminin, lojistik alanındaki güncel inovasyon, uçtan uca operasyon yönetimi, gerçek zamanlı konum-tabanlı nakliye raporlaması vb dönüşümlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağladığını ve sektördeki dijitalleşme çalışmalarını birkaç yıl ileri taşıdığını söyleyebiliriz. Kamyonla birlikte yükün uçtan uca canlı izlenebilirliği, sürücülerin performansı, veri analitiği, yük-kamyon eşleştirmelerinde artırılmış zekâ uygulamaları, parsiyel yük optimizasyonu, robotik, IoT, Bulut ve API’larda gözlenen dinamik büyümenin lojistik sektörü için bir yeni normale işaret ettiği aşikar. Bildiğimiz ve alışık olduğumuz lojistik yönetimi, kökten değişmeye başladı. TIRPORT gibi müşterilerine gerçek-zamanlı, konum-tabanlı, akıllı lojistik çözümler üretebilen ve tüm intermodal çözümleri aynı platform içinde destekleyebilen dijital teknolojiler ön plana çıkmaya devam ediyor. Yükün fabrika veya depodan çıkışından tüm teslimat ve gümrük geçiş süreçlerine anlık olarak izlenmesine olanak veren TIRPORT benzeri dijital ağlar ve platformlar farkı yaratırken, her geçen gün hız, maliyet ve optimizasyon için daha çok tercih ediliyorlar. Türkiye gibi bireysel kamyon sahipliğinin %80’lerin üzerinde olan nakliye sektörü de, bu teknolojiler sayesinde doğru yükle hızlı bir şekilde buluşacak; aynı zamanda ödeme, resmi evrakların iletilmesi, onaylatılması gibi konulardaki belirsizliklerle boğuşmayacak ve kapasite kullanımlarını artırırken, refahlarını yükselteceklerdir.” diye konuştu.

Dr. Akın Arslan

Bu haberin yayınlandığı kaynaklar: Türkiye Haber Ajansı ve Lojiport