Lojistik Sektörü TIRPORT ile Uberleşiyor

Lojistik Sektörü, TIRPORT ile Uberleşiyor

Lojistik sektörü TIRPORT ile ‘dijital dönüşüm’ çağını yakalıyor. Lojistik firmaları ve kamyoncuları, dijital platformunda buluşturan TIRPORT “yükCEPte” sloganıyla, sektörü önemli bir ‘dijital dönüşüm’ fırsatına çağırıyor.
Son aylarda lojistiği Uberleştiren ve “yükCEPte” sloganıyla sektörün gündemine oturan TIRPORT, lojistiğin taraflarını mobil telefonlarda buluşturan yenilikçi iş modeliyle, Türkiye’den çıkan ilk milyar dolarlık StartUp olma yolunda ilerliyor.

Lojistikte iş modeli, “Uberleşiyor”

Türkiye’nin StartUp’ı TIRPORT, geliştirdiği dijital teknoloji çözümleriyle, lojistik sektörüne “Uberleşme” ve çağı yakalama imkanı sunuyor. Son yıllarda “Uberleşme” (Uberization) kavramı, yoğun olarak karşımıza çıkıyor. Uberleşme, eski geleneksel yapıları hızla mobilize olmaya, konum tabanlı ve gerçek zamanlı bir iş modeline çekiyor. Bu dönüşümü başaranlar, hem milyonlarca kullanıcıya doğrudan ulaşabiliyor, hem de yönetimsel giderlerinde göz ardı edilmeyecek bir kazanç sağlıyor. Özetle, ülkemizin StartUp’ı TIRPORT, lojistik sektörüne dijital dünyanın kapısını açmaya hazır.

Gençlerde, akıllı telefon kullanım oranı %93’ü buldu

Yeni nesil iletişim, kendi “dijital pazaryerlerini” ve bu zengin potansiyelleri keşfedip gerçekleştiren “StartUp”ları doğurmaya başladı. Ülkemiz bu yeni küresel rüzgarla başarı yakalamaya aday en uygun ülkelerden birisidir. Genç dinamik nüfus, katlanarak artan internet ve akıllı telefon kullanımı, dikkat çeken bir altyapı sağlıyor. Nitekim son araştırma verilerine göre, dünyada akıllı cep telefonu ve internet kullanımı “artışında” Türkiye birinci sıradadır. Bu yüksek artış grafiğinde genç nüfusumuzun büyük etkisi vardır. PEW araştırma merkezinin verilerine göre, Türkiye’de 18-34 arası gençlerde akıllı telefon kullanım oranı %93 olarak veriliyor. Akıllı telefon kullanımı ise 2012 verilerinde %13 iken, 2016’da %60’lara yaklaşıyor ve katlanarak artmaya devam ediyor.

Sektörde her 10 kamyondan 9’u şahıslara ait

Türkiye lojistik sektöründe, özmal oranı %10’un altındadır. Başka bir ifadeyle, firmaların çalıştıkları, her 10 kamyon/TIR’dan 9’u şahıslara aittir. Her gün yaklaşık 900 bin yüklemenin yapıldığı sektörde, her an hazır ve güvenilir kamyoncu bulmayı yönetmek zordur. TIRPORT platformunda, özellikle lojistik firmalarının hayati ihtiyacı olan güvenilir ve çalışmaya hazır “kamyoncu bulma ihtiyacı” çözümlenirken, diğer tarafta da kamyoncuların “yük bulma ihtiyacı” birkaç tıklamayla, TIRPORT mobil uygulamasında çözüme kavuşuyor. Lojistik firmaları “kamyoncuyu”, kamyoncular “yükü” dijital olarak buluyor.

Dünya’da “Lojistiğin Dijitalleşmesi”

Lojistik sektörü, dijital dönüşümün son zamanlardaki yükselen yıldızı olarak kendini gösteriyor. Geride bıraktığımız 2016 yılında MAERSK, UPS gibi birçok dünya devi lojistik firması, ya kendi bünyelerinde dijital dönüşüm çözümleri geliştirmeye başladı, ya da bu alanda başarısını ispatlamış startupları satın aldı. Örneğin, UPS 2016 Ağustos ayında, günlük 30 bin adet yüklemeye aracılık yapan Amerika’nın web tabanlı lojistik brokerı Coyote’yi 1.8 milyar USD’ye satın aldı. Ayrıca, 2016 sonunda e-ticaret konusunda kendisini ispat etmiş dünya devlerinden Amazon bile, lojistik sektöründeki bu değişim ve dönüşümde aktör olarak yer alacağını açıkladı. Yine dünyada, “-bana bir Uber çağır” paradigmasını yaratarak, 600’ün üzerinde şehirde hayatımızın bir parçası olan, sadece 5 yılda 60 milyar USD piyasa değerine ulaşan Uber firması da lojistik sektörüne yatırım yapma kararı almıştır.