2017 Lojistiğin “Dijital Dönüşümle” Yeniden Tanımlandığı Yıl Olacak

2017 Lojistiğin "Dijital Dönüşümle" Yeniden Tanımlandığı Yıl Olacak

Günümüzde geleneksel yönetim ve hizmet yapılarının dijital dönüşüme uğraması ve kendilerini mobil platformlarda “gerçek zamanlı” ve “konum tabanlı” olarak yeniden yapılandırmaları, kendini tüm dünyada “uberleşme” kavramıyla gösteriyor. Bu değişimi çağıran kavram, yeni doğan startup’lara ilham kaynağı olduğu gibi yüzyıllık dev firmaları bile kendilerini baştan sorgulayıp yeni dijital çağa ayak uydurmalarını sağlayacak stratejilere yöneltiyor.

Özellikle “Lojistik” bu dinamik değişimin avantajlarını en önde karşılayan sektörler arasında. Dijital dönüşümün sağladığı yeni yönetim vizyonu, yeni yönetim olanakları ve oluşan faydalar göz ardı edilemeyecek kadar çok… Yüksek teknolojili ERP ve CRM sistemlerinin bilgi altyapısını oluşturduğu, lojistik yapay zeka algoritmalarıyla filtrelenen “mevcut yüke uygun, müsait ve doğru araç” eşleştirmelerinin otomatik yapıldığı, taşıma süreçlerinin tümüne “kullanıcı dostu” ve “firmaya özel” yönetim ekranlarından ulaşılabilen, yükün yol alışını dijital haritadan hem anlık olarak takip eden hem anında müdahale edebilen, sıra dışı bir lojistik yönetim anlayışı geliyor ve tüm dünyada hızla gerçekleşiyor.

Tüm dünyayı saran bu yeni dönüşüm trendi aynı zamanda, lojistik sektörü parçalı bir yapıda olan ve nispeten daha geriden gelen ülkeler için de bambaşka bir fırsat. “Büyük veri”, “ERP & CRM”, “yapay zekâ (AI)”, “BOT algoritmaları”, “nesnelerin interneti (Iot)”, “mobil cihaz ve uygulamalar” vb. dijital teknolojinin global olarak ulaşılabilirliği ve yarattığı fırsat eşitliği birçok ülke için zamanın değişim ruhunu yakalayıp öne atılmak için büyük bir olanak sağlıyor.

Bu global değişim rüzgarını yakalayan ülkelerden biri de bilişim teknolojilerindeki gücü ile bilinen Hindistan. Öncelikle Hindistan lojistik sektörünün mevcut yapısına bakarsak, sektörün parçalı bir yapıda ve kurumsal işleyişten uzak olduğu, nakliye aşamalarında çok katmanlı vergilendirme uygulandığı, kötü iletişim olanaklarının özellikle yönetim maliyetlerini aşırı derecede arttırdığı, uzun beklemelere-gecikmelere yol açan koşullarla mücadele edildiği görülüyor.

Tam bu aşamada Hint lojistik sektörünün sorunlarına çözüm oluşturabilecek önemli bir dönüşüm kendini duyuruyor. “Uberleşme” olarak adlandırılan bu dijital dönüşümün Hindistan Lojistik sektöründe eski yönetim yapısı ve anlayışlarını değiştirmeye başladığı görülüyor. Doğru trendi doğru zamanda yakalayan ReturnTrucks, Rivigo, Delhivery, Blackbuck gibi Hintli lojistik startup girişimler, sektörlerine getirdikleri fark yaratan hizmetle hem Hint ekonomisini hem de Hint lojistik ve tedarik zinciri kalitesini şimdiden yükseltmeye başladılar.

Kaynak: E27