Yük Taşımacılığının Uber’i Convoy, İçlerinde Bill Gates ve Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un da Dahil Olduğu Fondan 62 Milyon USD Yatırım Aldı
2015 yılında yazılım geliştirme uzmanı Grant Goodale ve lojistik danışmanı Dan Lewis tarafından kurulan ve kurulduğu günden bu yana adını hızla duyuran lojistik startUp’ı Convoy, aldığı yatırımlarla dikkat çekmeye devam ediyor. Daha önce 16 milyon USD yatırım alan Convoy, yeni yatırım döneminde Bill Gates, Howard Behar, Barry Diller gibi ünlü isimlerden oluşan Y Combinator fonundan aldığı 62 milyon USD yatırım ile büyümeye devam ediyor.
E-ticaret ve lojistik sektörünün liderlerinden olan Amazon’un da merkez üssü konumundaki Seattle’da kurulan Convoy, mobil uygulaması aracılığıyla Yükleri Verenleri ve Yük Taşıyanları bir araya getiriyor. Oluşturulan dijital platformda taşımacılık hizmeti sağlayan yaklaşık 10 bin Yük Taşıyan, aralarında Unilever, Anheuser-Busch gibi dünya devlerinin de bulunduğu 300’ü aşkın Yük Veren’i buluşuyor. StartUp, her hafta Yük Veren ve Yük Taşıyantaraflar arasında kurulan dijital pazaryeri ile sayısı binleri bulan bağlantılara aracılık ediyor. Eş kurucu ve CEO Dan Lewis yaptığı açıklamada, 2018 yılında Amerika’nın doğu yakasında da faaliyete geçmek istediklerini, belirterek ülke genelinde hizmet sağlama planlarının altını çiziyor.
Endüstri 4.0 standartları yaygınlaşırken, hızla gelişmekte olan “lojistiğin dijitalleşmesi”ne hizmet veren Convoy’un rakipleri de güçlerini arttırmaya devam ediyor. Örneğin; Uber, Mayıs 2017’de dijital spot yük pazarı olarak tasarladığı “Uber Freight”ı devreye aldı. Diğer lojistik StartUp olan Transfix ise 2017 Q3’de, gelişmekte olan StartUp’lar için fon sağlayan NEA’nın yatırımlarıyla sermayesini 42 milyon USD’ye çıkarmış durumda.
Convoy ve rakibi olan diğer lojistik StartUplar tarafından sağlanan yeni nesil lojistik servis uygulamalarıyla lojistik operasyonlarının Yük Veren, Lojistik Firma ve TIR/Kamyon Şoförleri açısından çok daha verimli bir duruma geleceği öngörülüyor.
Dijital lojistik uygulamalarının;
- yük teklif, yük eşleştirme, yük atama işlemleri,
- yük rotalarının gerçek zamanlı takibi,
- yük belgelerinin dijital takibi ve ERP yönetimi,
- navlun ödeme kolaylıkları,
gibi tüm lojistik operasyon yönetim adımlarında iş optimizasyon ve kapasitesini kayda değer biçimde arttırması öngörülüyor.
Kaynak: Forbes