Lojistikte Geleceğin Milyar Dolarlık 12 StartUp’ı

Lojistikte, Geleceğin Milyar Dolarlık 12 StartUp'ı

Dünya’da lojistik sektörünün geleceğine damga vurarak Milyar dolarlara koşacak lojistik StartUp’ları kimler? İşte Dünya’nın birçok ülkesinde hedefi 12’den vuran 12 lojistik operasyon yönetim StartUp’ı.

Coyote

1. Coyote “Gerçek Akıllı Lojistik” (ABD)
www.coyote.com

2006’da kurulan Şikago merkezli StartUp, Mart 2014’te “Access America Transport”u bünyesine katıyor. Coyote, Kuzey Amerika bölgesinde Nakliye ve Lojistik firmalarına karayolu lojistik hizmetleri sağlıyor. Günlük 30 Bini aşkın yüklemeye aracılık yapan dijital platform 2015 yılında dijital dönüşüm için çözüm arayan dünyanın en büyük kargo taşımacılığı şirketi UPS’in dikkatini çekti ve geçtiğimiz yıl tam 1.8 Milyar USD’ye satın alındı.

Convoy

2. Convoy “Daha İyi Lojistik Parmaklarınızın Ucunda” (ABD)

www.convoy.com

Nakliye ve Lojistik firmalarıyla, kamyoncu ve kamyon kooperatiflerini birleştiren bir platform ve altyapı hizmeti veren StartUp, Ekim 2015’te 2.5 Milyon USD yatırım ile hayata geçti. Kısa süre içinde hızla büyüyen ve dikkat çeken Convoy, Mart 2016’da Greylock Partner yatırım grubundan 16 Milyon USD yatırım aldı.

Kasım 2016’da perakende devi Unilever ile anlaşarak Unilever’in tedarik zincirine dijital altyapı ve platformuyla bir lojistik ERP olarak hizmet vermeye başladı. Unilever anlaşmasından sonra değeri hızla artan Convoy, 200 Milyon USD’ye yakın bir değerlemeye ulaştı.

DOFT

3. Doft “Lojistiği Dönüştürüyoruz” (ABD)

www.doft.com

ABD’de hizmet veren 400 bin bireysel kamyon sahibi ve küçük nakliye firmasına hizmet vermek üzere hayata geçen Doft, oldukça iddialı bir şekilde pazara girdi. Doft, Uber ve Lyft’e benzer yapısıyla toplam değeri yaklaşık 80 Milyar USD’yi bulan lojistik taşıma sektörüne pazarına hızla yayılmayı hedefliyor. Doft’un kazanç modeli, platform üzerinden yapılan yük taşıma hizmeti başına 5 USD’lik hizmet bedeli olarak belirlenmiş. Yükün değeri, büyüklüğü, mesafesi ne olursa olsun taşıma başına 5 USD’lik hizmet bedeli değişmiyor.

Eski IBM mühendisi yeni Doft CEO’su Dmitri Fedorchenko geliştirdikleri sistemle lojistik sektöründe hem zaman hem maddi kazanç olarak katma değer yaratmalarının ötesinde, ABD’de nakliyat sisteminde sıkça görülen -geri dönüş yükü olmadan- boş dönen kamyonlara dönüş yükü bulunacağını ve bu sayede önemli bir çevresel katma değer yaratılacağını belirtiyor. Doft sayesinde ilk etapta geri dönüşü yükü olmadan boş dönen kamyonlarda %15 ile %25 oranında bir azalma bekleniyor.

CargoX

4. CargoX “Her Zaman Hatasız Taşıma” (BREZİLYA)

www.cargox.com.br

2014 yılında 1 Milyon USD kurucu sermaye ile yatırım ve geliştirme süreci başlamış, 2016 yılında 4 Milyon USD yatırım alarak canlıya geçmiştir. CargoX sadece bir yıl gibi kısa sürede dijital platformuna üye kamyoncu sayısını 100 bine çıkarmıştır. CargoX Brezilya’daki Nakliye ve Lojistik firmalarını dijital olarak birleştiriyor ve Brezilya’nın tüm bölgelerine uzanan hizmet veriyor. Brezilya lojistik sektöründe ses getiren CargoX’in başarısı Uber’i de fonlayan Goldman Sachs grubunun dikkatini çekiyor ve 2016 içinde yatırım grubundan 10 Milyon USD fonla büyümesini sürdürüyor.

Halen değeri 40 Milyon USD’nin üzerine çıkan Lojistik teknolojisi startup’ı CargoX Brezilya’da “Kamyonların Uber’i” unvanıyla biliniyor.

Huochebang

5. Huochebang “Truck Gangs” (ÇİN)

Lojistik taşımaların %80’inin karayolundan gerçekleştiği, 20 Milyon Kamyonun hizmet verdiği dev Çin lojistik sektöründeki yıllık hacim 1.6 trilyon USD’yi geçmiştir. Bu dev pazarda 2008 yılında kurularak hızla öne çıkan Huochebang. Çinli Kamyoncular ve Lojistik firmaları için dijital bir lojistik platformu sağlıyor.

Aralık 2016’da aldığı 115 Milyon USD fon ile toplam değerini 885 Milyon USD’den 1 Milyar USD’ye çıkartarak StartUp dünyasında “Unicorn” olarak bilinen büyüklük seviyesine ulaştı.

Rivigo

6. Rivigo “Önce Kamyonlar” (HİNDİSTAN)

www.rivigo.com

Bilişim teknolojilerindeki gücü ile bilinen Hindistan’ta lojistik sektörü parçalı bir yapıda ve kurumsal işleyişten çoğunlukla uzak. İletişim koşullarının özellikle yönetim maliyetlerini aşırı derecede arttırdığı ve Kamyoncuların uzun beklemelere-gecikmelere yol açan koşullarla mücadele edildiği görülüyor.

Hindistan’da “Trucks First” (Önce Kamyonlar) sloganıyla 2014 yılında canlıya geçen Rivigo StartUp’ı öncelikle Kamyoncuların gidiş ve dönüş yükleri bulmalarını hedefleyen bir strateji güdüyor. Rivigo, ABD merkezli Warburg Pincus grubundan aldığı son 75 Milyon USD yatırım ile birlikte toplam değerini 114.9 Milyon USD’ye çıkartarak Hindistan dijital lojistik hizmetlerinde kendini gösteriyor.

Delhivery

7. Delhivery “Geleceğin Ticaret Ekosistemi” (HİNDİSTAN)

www.delhivery.com

2011’de kurulan StartUp’ın stratejik alanı içinde e-ticaret ve e-ticaret lojistiği yer alıyor. StartUp bünyesinde e-ticaret çözümlerine odaklı tedarik zinciri yönetimi, 3PL, tersine lojistik, depolama yönetimi, nakliye yönetimi ve tahsilat yönetimi için geliştirilmiş dijital altyapı sağlanıyor. 1.5 Milyon USD yatırımla kurulan StartUp, kısa sürede dikkat çekerek 6 Milyon USD ve ardından 35 Milyon USD ek yatırımla büyüdü.

Delhivery, 2015 Mayıs’ında ABD merkezli Tiger Global Management yatırım grubundan aldığı 85 Milyon USD ve 2017 Mart’ında The Carlyle Group’dan yeni aldığı 100 Milyon USD yatırım ile toplam yatırım değerini 227.5 Milyon USD’ye taşıdı.

Blackbuck

8. Blackbuck “Kolay ve Efektif Taşıma” (HİNDİSTAN)

www.blackbuck.com

2015 yılında canlıya geçen Blackbuck, Hindistan lojistik sektöründeki geleneksel yapıların verimsizliğine çözüm sağlamayı amaçlıyor. StartUp, sektörün büyük bir dijital dönüşüm ile yeniden yapılanarak güvenilir ve efektif bir yapıya kavuşması için hizmet veriyor. Böyle bir dijital dönüşümün Hindistan Lojistik Sektörü için yeni bir başlangıç olacağı savunuluyor. Temmuz 2015’te 5 Milyon USD yatırımla kurulan Blackbuck, kısa sürede ABD merkezli Accel Partners yatırım grubunun dikkatini çeken StartUp, Kasım 2015’te aldığı 25 Milyon USD ile toplam değerini 30 Milyon USD’ye çıkarttı.

BlackBuck yeni yatırımcısı Sands Capital ve halihazırdaki yatırımcıları Accel Partners ve e-ticaret devi Flipkart’an aldığı 70 Milyon USD yeni yatırımla birlikte toplam değerini 100 Milyon USD’ye taşıdı.

Truckiez

9. Truckiez “Sorunsuz, Kusursuz, Garantili Servis” (AVUSTRALYA)

www.truckiez.com.au

2016’da Avustralya merkezli kurulan Truckiez, hizmet ağıyla tüm Avustralya’yı kapsayan bir dijital lojistik platform sağlıyor. Trukiez StartUp’ı Avustralya’da 20 yılı aşkın süredir perakendeci ve üreticilere, lojistik ve tedarik zinciri hizmeti veren TIC Group’u bünyesine alıyor.

Avustralya’da taşıyıcıların yüzde 80’i, 1 ila 5 kamyondan fazlasına sahip olmayan küçük nakliye firmalarından oluşuyor. Bu yapı taşımaların sürekli outsource edildiği, takip edilmesi güç bir yapı oluşturuyor. Truckiez StartUp’ı bu küçük ve orta ölçekli taşıma şirketlerini bünyesindeki dijital platforma alarak, Lojistik firmaları ile -Yük Veren- şirket ve fabrika yüklerini Truckiez ERP üzerinden kolayca takip edip yönetebilmelerini sağlıyor. Truckiez’in hedefi; 52 Milyar USD’lik Avustralya lojistik sektörüne dijital dönüşüm sağlayarak sektörün yönetim giderlerinde hem kayda değer bir tasarruf elde etmek hem de efektif yönetim kazancı sağlamak.

uShip

10. uShip “Yük Verenler Kamyoncularla Buluşuyor” (ABD-ALMANYA)

www.uship.com

2003 yılında ABD Texas merkezli olarak kurulan uShip StartUp’ı kendisini online nakliye pazaryeri olarak tanımlıyor. Online platformu üzerinden birçok yük çeşidinin nakliye hizmeti sağlanabiliyor. Taşıyıcı havuzunda büyük lojistik şirketleri ile birlikte, küçük filolar, sadece bir kamyonu olan şoförler hatta bazen sadece bir yerden başka bir yere yolculuk eden özel araçlar bile olabiliyor. uShip müşteri merkezli yapısı içinde parsiyel yük taşımaya olanak veren bir yapı kurarken diğer yandan da geliştirdiği “kurumsal yazılım altyapısı” ile büyük lojistik firmalarını, lojistik brokerları ve 3PL hizmet veren yapıları barındırabiliyor.

DB Schenker’den aldığı son 25 Milyon USD’lik yatırımla toplam değerini 69 Milyon USD’ye çıkartan uShip, Schenker’le birlikte başta Almanya ve Avrupa geneline de hizmet ağı kurmaya hazırlanıyor.

Ezyhaul

11. Ezyhaul “Lojistikte Zaman ve Para Kazan” (MALEZYA-SİNGAPUR)

www.ezyhaul.com

Nisan 2016 yılında kurulan Singapur merkezli dijital lojistik StartUp’ı Ezyhaul Singapur lojistik sektörü liderlerinden 836 bin USD kuruluş yatırımı aldı. Toplam değeri 27 Milyar USD’yi bulan Güneydoğu Asya karayolu taşımacılığında geleneksel yönetim uygulamalarından oluşan verimsizlikleri dijital teknoloji çözümleriyle aşmayı hedefliyor. Güney Asya’nın Malezya gibi diğer anahtar lojistik pazarlarına da açılma imkânı yakalayan Startup canlıya geçtiğinden beri her ay %80’lik bir büyüme yakaladı. Başarılarında özveriyle çalışan Kuala Lumpur, Penang ve Johor Bahru’daki ofislerine dikkat çeken Ezyhaul StartUp’ı 2017’de Güney Doğu Asya’nın iki ana pazarında daha ofis açarak büyüme stratejisi güdüyor.

TIRPORT
12. TIRPORT “Lojistiğin Geleceği” (TÜRKİYE)

www.tirport.com

TIRPORT, “Lojistiğin Geleceği” sloganıyla, internet yatırım şirketi AB Plus Bilişim Teknolojileri A.Ş. tarafından Türkiye’de hayata geçirilmektedir. 2.5 Milyon USD’lik bir yatırımla, 2014 yılında başlatılan tasarım ve geliştirme çalışmaları 2016 sonunda yaşam bulmuştur. İş Modelinin zenginliği, lojistik aktörlere ve pazaryerine kattığı değerleriyle sektörünün uberleşmesinde dünya çapında bir örnek olma özellikleri taşımaktadır.

TIRPORT; Yük Veren fabrika ve şirketler ile Lojistik Firmalarına ve Kamyoncu Kooperatiflerine mevcut lojistik operasyonlarını etkili bir şekilde yönetebilme, gerçek zamanlı ve konum tabanlı olarak izleyebilme konusunda onlara özel geliştirilmiş bir Lojistik ERP gibi de hizmet vermektedir. Taşımaya ait tüm irsaliye ve fatura bilgileri taşıma sürecine elektronik olarak gömülüyor, geliştirilen GPS tabanlı elektronik güvenlik sistemleri ile taşıma süreci ve yük her aşamasıyla kontrol altına alınıyor. TIRPORT’u kullanan bir kamyon yükleme noktasına ulaşmadan onaylı irsaliyeyi TIRPORT Mobil Uygulamasına yükleyemiyor, taşımada gecikme varsa yükün sahibi yeteri kadar önceden haberdar olabiliyor.

TIRPORT’un bir diğer dikkat çekici hizmeti kamyonlara ücretsiz olarak takmaya başlayacağı Araç Güvenlik Sistemidir(AGS). (www.agsteknoloji.net ) AGS ile araçlar birer Karakutu’ya sahip oluyor, kaza anındaki tüm görüntü ve yolculuk bilgileri otomatik oluşturulan dinamik raporla bulut ortamına aktarılarak; araç ve yük sahiplerine, aracı sigortalayan sigorta firmalarına anında kaza bilgilerine ulaşabilmesi sağlanıyor. AGS ile yük verenler ve kamyon sahipleri kendilerini güvende hissederken, araç sahipleri ciddi sigorta indirimleri alabiliyor.

Önümüzdeki 3 yıl içinde günlük 20 binin üzerinde taşımaya aracılık yapmayı hedefleyen TIRPORT, bölgenin en büyük lojistik yönetim platformu olmayı hedeflemektedir.