Lojistik Sektöründe Blockchain Nasıl Uygulanacak?

Lojistik Sektöründe Blockchain Nasıl Uygulanacak?

Dijital teknolojideki gelişmeler lojistik sektörünü yeniden şekillendirirken, Blockchain teknolojisi çoğu kuruluş için öncelikli konulardan biri haline geliyor.

Blockchain, iş operasyonlarını dönüştürmek için özel olarak tasarlanmış merkezi olmayan dağıtılmış bir teknoloji.

Blockchain özünde, kriptografi ile güvence altına alınmış, merkezsiz dağıtılmış bir ağda depolanan birine bağlı blokların bir listesini kapsayan dijital defterdir. Her bir blok, şifrelenmiş bilgileri ve önceki bloğa bağlı bilgileri içerir, bu sayede tüm zinciri ve eş ağdaki kopyaları değiştirmeden geriye dönük olarak değiştirmeyi zorlaştırır ve yeni bloklar ağdaki grup üyeleri tarafından onaylanır. Kriptografi ve üyelik işlevleri, gizlilik ihlali ve kayıtların tahrifatı olmadan taraflar arasında kolay veri paylaşımını sağlar.

Başlıca Blockchain teknolojileri:

  • Public Blockchain, herkesin kendilerini ağa eklemesine, işlemleri okumasına, varlıkları aktarmasına ve fikir birliği sürecine katılmasına izin veren merkezi olmayan bir platform. Bitcoin ve Eteryum en popüler örneklerinden birkaçı.
  • Private Blockchain, doğası gereği büyük ölçüde merkezileştirilmiş olup, sadece önceden onaylanmış bir grup üyenin işlemlerini okuyup göndermesine ve fikir birliği sürecine katılmasına izin veren bir platform. Genellikle denetim amaçları için şirket ya da organizasyonlar içerisinde örgütsel işlevleri yönetmek için inşa edilmiştir. Referans veri yönetim sistemi Private Blockchain’in iyi bir örneği.
  • Consortium Blockchain, Public ve Private Blockchain teknolojisinin bir araya gelmiş halidir. Consortium Blockchain, Public Blockchain’in merkezi olmayan doğası ve Private Blockchain’in izinli görüntüleme sistemi özelliklerini birlikte kullanan melez bir sistemdir.

Lojistik Sektöründe Blockchain Nasıl Uygulanacak?
Yük takibi ve veri güvenliğinde Blockchain

Birçok kuruluş için, tedarik zincirindeki malları daha etkin bir şekilde izleme yeteneği, Blockchain‘in en çekici faydalarından biri. Nakliye takibi yeni olmamakla birlikte uzun yıllardır kuruluşlar tarafından GPS teknolojisi sayesinde desteklenmekte. Tarihsel olarak, yer güncellemeleri telefon aramaları ve faks makinelerinin kullanımıyla sağlanmaktaydı. Daha sonra, EDI‘ler ve API‘ler gibi otomatik sistemlerle değiştirildi. Ancak endüstrinin sürekli artan müşteri beklentileri ve perakendecilerin aynı gün veya hatta bir saatlik teslimat talepleri nedeniyle, geleneksel metodolojiler bu talepleri karşılamakta zorlanmakta.

Organizasyonlar ya da şirketler verimliliği arttırmak için her zaman güncellenmiş verileri tercih ederler bu sayede kullanıcılar ile pro-aktif karar alabilmeleri ve veri paylaşabilmeleri sağlanır. Veriler çeşitli sistemlerden geçtikçe, sahibinin bilgisi veya onayı olmadan yanlış yorumlanabilmesi, değiştirilebilmesi veya manipüle olasılığı vardır. Bu küresel tedarik zincirinde kargaşaya neden olabiliyor.

Blockchain, sistemde bulunan tüm verilerin doğrulanmasına katkı sağladığı için tüm eko sistemde güven ortamı oluşmasına katkıda bulunur. Ek olarak, veriler merkezi olmayan bir şekilde saklandığından, verilerin entegrasyonu basitleştirilmiştir; tüm sistemler güvenilir verilere erişmek için tek bir düğüme bağlanıyor.

Kaynak: https://info.tmwsystems.com/blockchain-technology