Çinli Huochebang 1 Milyar USD’yi Geçen Değeri İle Lojistiğin UBER’i Olarak Dikkat Çekiyor

Çinli Huochebang 1 Milyar USD'yi Geçen Değeri İle Lojistiğin UBER'i Olarak Dikkat Çekiyor

Uberleşme bugünlerde kendini birçok alanda gösteriyor. Bu yeni mobil teknoloji akımına lojistik sektöründen başarılı bir örnek de Çin’den geldi.

Kamyonculara ve lojistik firmalarına, takip ve yönetimlerinde online altyapı hizmeti veren “Truck Alliance” firması (Huochebang) gösterdiği başarı ve Uber’e benzer yapısıyla, Çin’de “Lojistiğin Uber’i” benzetmesine layık oldu.

Yerel ismi “Huochebang” (Kamyon Çeteleri) olan startup, Uber’in insanlarla araçları eşleştirmesine benzer bir yapı kullanarak, araçlarında boş yer olan kamyoncularla, gönderilecek yükü olan lojistik firmalarını eşleştiren bir sistemle çalışıyor.

Çin’de lojistik taşımalar %80’lik bir oranla karayollarından gerçekleştiriliyor. Ayrıca yük taşıyan araçların mülkiyeti %90’lık bir oranla şahıslara ait. (Bu iki göstergeyle Çin’in, %92’lik oranla karayolu taşımacılığı yapan ve yine %90 oranla kamyonların şahısların mülkiyetinde olduğu Türkiye lojistik sektörüne benzerliğini vurgulayabiliriz.)

Bloomberg verilerine göre Çin’in lojistik sektörel büyüklüğü 2013 yılında 1,6 trilyon USD oldu. Böylesine dev bir lojistik sektörü için tespit edilen gerçek ise; sektörünün parçalanmış bir yapıda ve verimsiz çalıştığı şeklinde. Çalışabilecek konumda olan kamyonların çalışma zamanlarının %40’ında boş yattığı belirlenmiş. Bu soruna çözüm oluşturacak yapıyı Çin karayolu lojistik taşımacılığını uberleştirmekte bulan “Truck Alliance”, kısa sürede yakaladığı başarıyla, her gün 100 bin yüklemeye aracılık eden, ülke çapında 1.000 servis noktası olan, her gün 120 milyon USD’lik işlem hacmi döndüren dev bir yapıya imza attı.

“Huochebang” aldığı yatırımlarla da yükselen bir yıldız. En son aldığı 115 milyon USD yatırım ile toplam değerini 1 milyar USD’ye çıkartan başarılı startup’a yatırım dünyasındaki ismiyle tam bir “Unicorn” deniyor.

Elbette “Uberleşme” sadece Çin sınırları içindeki bir kavram değil, başta ABD’de birçok startup Uber’in gösterdiği yolda büyük mesafeler kat etti ve hem lojistik pazar entegrasyonlarını arttırdılar hem de büyük yatırımlar alabildiler. Örneğin; “Convoy”, “GoShare” ya da Uber’in kendi lojistik girişimi “Uber Freight” gibi startuplar ABD pazarında “Lojistiğin Uber’i” olmak için kıyasıya mücadele ediyor.

Kaynak: SmallBizTrends